• Чт. Кві 25th, 2024

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Луганськгаз"

!!! Все буде Україна !!! АT "Луганськгаз" !!! Все буде Україна !!!

Що варто знати про чадний газ

ВідПресцентр

Жов 19, 2021

Починається опалювальний сезон, а разом із ним — зігрівання різними підручними методами, які можуть створити реальну небезпеку для вашого здоров*я та життя прямо у вас вдома. І це чадний газ.

Звідки чадний газ береться у вашому домі?

Чадний утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Якщо в приміщенні немає нормального доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція чи несправне обладнання — в ньому може накопичуватись чадний газ. Зокрема, сильна вітряна погода може спричинити появу зворотної тяги – в такому разі продукти горіння не виводяться назовні, а накопичуються у приміщенні.

Газ невидимий — він не має кольору та запаху, тож усвідомити, чи він накопичується в приміщенні, неможливо. Є спеціальні прилади — детектори чадного газу, які визначають його в повітрі. Це фактично єдиний спосіб збагнути, що газ накопичується.

Що відбувається, якщо дихати чадним газом?

Під час дихання, газ проникає з легенів в кровоносну систему, де з*єднується з гемоглобіном. Внаслідок цього кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень тканинам, а організм швидко починає відчувати його недостатність. Що довше відбувається вдихання газу, то серйозніші симптоми можуть виникнути. Це також залежить від концентраціі газу в повітрі. Навіть в невеликих концентраціях протягом тривалого часу, вдихання газу може мати серйозні наслідки для здоров*я.

Які виникають симптоми?

Коли концентрація ще не висока, можна відчути головний біль, погіршення світловоі та кольоровоі чутливості зору, погіршення слуху, утруднене дихання, задишку чи сухий кашель. При збільшенні концентраціі газу відчуватиметься сильний головний біль, слабкість, запаморочення та нудота.

Тривалий вплив низьких доз чадного газу може призвести до появи неврологічних симптомів — проблем з мисленням та концентрацією чи появи емоційних змін у поведінці, до прикладу, людина стає роздратованою, схильна приймати імпульсивні та нераціональні рішення.



//vaikijie.net/4/5729516