• Ср. Кві 24th, 2024

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Луганськгаз"

!!! Все буде Україна !!! АT "Луганськгаз" !!! Все буде Україна !!!

Чому газ починає горіти полум*ям іншого кольору замість блакитного?

ВідПресцентр

Лис 3, 2021

Побутове газове обладнання вважається приладом підвищеноі небезпеки. Якщо ви виявили, що в газовому приладі при згорянні газу переважає жовтий колір, падає чорна сажа, відчувається неприємний запах горілого, швидше за все полум*я коптить. Жовтий або помаранчевий колір на язиках полум*я свідчить про брак повітряноі суміші (порушення інжекціі).

Щоб газ згорав повністю, з максимальним виділенням тепла і високою інтенсивністю нагріву, він повинен отримувати необхідну кількість повітря, яке змішується з газом в основному пальнику в правильних пропорціях. Але коли кількість повітря обмежена чим- небудь — згоряння газу неповне і тому виділяється велика кількість окису вуглецю.

Колір полум*я і теплове навантаження (нагрів теплоносія), безпосередньо залежить від кількості надійшовшого кисню. Надходження повітря в межах норми забарвлює полум*я в синій колір. Якщо паливоповітряна суміш незбалансована (переважає газ), полум*я жовтіє, а з часом червоніє і біліє. Викликано це підвищеною подачею газу в основний пальник, в результаті чого паливо витрачається неправильно і пальник коптить. При цьому колонка не гріє воду, котел погано прогріває теплоносій, газова плита залишає чорний слід на посуді, “насичуючи” іжу сіркою.

Дисбаланс в паливоповітряній суміші відбувається з різних причин. Отвори для всмоктування повітря забиваються частинками пилу, перешкоджаючи проходу повітря. У перший рік експлуатаціі газове обладнання особливо схильне до нальоту. Пальник і трубка запальноі групи деякий час зберігає масляну плівку. Налиплий пил перешкоджає проходу повітря, але не газу. Підвищена подача газу в пальник порушує баланс при змішуванні палива до основного пальника. Коли з газом потрапляє пил або падаюча зверху сажа, при згорянні в камері вони надають жовтий або помаранчевий колір полум*ю.

Або регулююча заслінка подачі повітря може бути закрита, впала або зіскочила з кріплення, перешкоджаючи надходженню необхідноі кількості повітря. При відсутності достатнього кисню, тільки деякі види плит можуть без проблем запалюватися від електророзпалу і мати сині полум*я, інші втрачають нагрів і коптять.

Полум*я має бути блакитного/синього кольору. Наявність у вогні сполохів помаранчевого або червоного кольору свідчить про неповноту згоряння і утворення чадного газу, отруєння яким смертельно.

При зміні кольору полум*я в газових пальниках плити або колонки (котла) на жовтий, червоний або помаранчевий колір необхідно звернутися в газову службу за місцем проживання і викликати фахівця для визначення причин і іх усунення. В екстреній ситуаціі необхідно звернутися за допомогою в цілодобову аварійно-диспетчерську службу за телефоном 104.

Що стосується розбавлення газу, фахівці пояснюють, що проводити будь-які діі, пов*язані зі зміною складу газу чи здійснювати будь-які маніпуляціі є технічно неможливо, тому що система є герметичною, і втручання в іі роботу є вибухонебезпечне. У складі ж самого газу об*ємна частка кисню за стандартом не повинна перевищувати 1%. Тому «розбавляння» природного газу киснем (як помилково вважають деякі споживачі) неможливе, адже це може теж призвести до вибуху! А додавання азоту в природний газ, то такі маніпуляціі економічно недоцільні. Чистий азот (без домішки вибухонебезпечного кисню) коштує значно дорожче, ніж природний газ.

Але все-ж таки, якщо у вас виникли сумніви щодо якості природного газу, то маєте можливість звернутися до компанії постачальника із письмовою заявою про проведення перевірки якісних показників палива. У разі іх відповідності встановленим нормативам виконання цих робіт оплачується споживачем, а у разі невідповідності — газорозподільним підприємством.

На виконання вимог постанови Національноі комісіі, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Украіни від 26.01.2017р. № 84 АТ “Луганськгаз” повідомляє, що за результатами перевірки, щомісяця, параметрів  якості природного газу, що подається споживачам з розподільних трубопроводів АТ “Луганськгаз”, відповідають діючими нормативним параметрам. Результати вимірювань АТ “Луганськгаз” розміщує на своєму веб-сайті. 

//stungoateeve.net/4/5729516