• Ср. Кві 24th, 2024

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Луганськгаз"

!!! Все буде Україна !!! АT "Луганськгаз" !!! Все буде Україна !!!

Для попередження аварій та нещасних випадків під час використання газу в побуті

ВідПресцентр

Січ 18, 2022

АТ «Луганськгаз» наголошує: запорука збереження життя та здоров*я мешканців багатоквартирних будинків, власників приватних домогосподарств – вчасне проведення необхідних заходів з технічного обслуговування, ремонту газового обладнання, перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів.

Перепади температури, швидкості вітру, а також вологості повітря можуть призвести до перебоів у роботі газового обладнання через обледеніння оголовків труб димоходів. А це порушує тягу й перешкоджає виведенню з приміщення шкідливих продуктів горіння. Вони можуть накопичуватися й викликати загрозу отруєння чадним газом.

Перед використанням побутових газових приладів обов*язково потрібно перевіряти наявність тяги в димових та вентиля­ційних каналах. Наявність тяги свідчить про те, що канали чисті. Якщо тяги немає — це сигнал до того, що канали забруднені (льодом, сажею або іншим сміттям).

За цілісність та справність димоходів та вентиля­ційних каналів (ДВК) відповідають власники (балансоутримувачі та/або орендарі/наймачі) житлових і громадських будинків.

Узимку потрібно постійно проводити огляд димоходів та запобігати іх обмерзанню і закупорці. В умовах значного похолодання це краще робити щоденно. За відсутності тяги залуча­ють спеціалізованих фахівців, які мають дозволи Держпраці на виконання таких робіт. Цих фахівців ще називають пічни­ками. Пічники у свою чергу, перевіряють та за необхідності прочищають систему ДВК.

Нагадуємо, що чадний газ не має кольору і запаху, тому його неможливо відчути. Чадний газ (СО) небезпечний тим, що потрапляючи в кров, з*єднується з гемоглобіном і робить його нездатним розносити кисень по організму. Людина втрачає свідомость, після чого може наступити смерть. Втрата свідомості супроводжується таким занепадом сил, що людина, навіть помітивши небезпеку, вже не може нічого вжити для свого порятунку.

То ж радимо – уважно стежте за роботою газового обладнання, відчувши запах газу негайно звертайтеся до аварійноі газовоі служби за телефоном «104».

Для ремонту газового обладнання необхідно заключити договір на технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання з АТ «Луганськгаз» або іншим суб*єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт (дозвіл).