• Нд. Кві 28th, 2024

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Луганськгаз"

!!! Все буде Україна !!! АT "Луганськгаз" !!! Все буде Україна !!!

ПРО ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ВНУТРІШНЬОБУДИНКОВИХ СИСТЕМ ГАЗОПОСТАЧАННЯ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ

ВідГоловний Редактор

Гру 20, 2019

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків проводиться з метою виявлення витоків газу, запобігання виникненню аварійних ситуацій, що можуть становити загрозу життю і здоров”ю мешканцям цього житлового будинку і грунтується на планово-попереджувальній системі робіт. Отже, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків проводиться для безпеки побутових споживачів природного газу.

Згідно з наказом Міненерговугілля від 10 травня 2018 р № 250 визнано таким, що втратив чинність, наказ Державної акціонерної холдингової компанії «Укргаз» від 30 липня 1997 року № 35 «Про затвердження Положення про порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення».

Згідно з пунктом 16 постанови Кабінету Міністрів України
від 09.12.1999 № 2246 «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання» послуги з періодичного технічного обслуговування, надавалися за рахунок витрат газорозподільних підприємств, пов”язаних з транспортуванням природного газу. Зазначена постанова втратила чинність відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 № 442 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

09.11.2017 набрав чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги», з метою врегулювання відносин, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до підпункта 2 пункту 1 Розділу ІІІ Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1379/27824, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку здійснюється на умовах договору, укладеного між співвласниками/особою, уповноваженою на це співвласниками, і суб”єктом, що має право на виконання таких робіт.

При цьому види робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках та здійснюються Операторами ГРМ, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі, відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до абзацу першого частини третьої статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» на Міненерговугілля покладено повноваження щодо розробки переліку видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках.

Разом з тим, відповідно до вимог п. 5.4. Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 08.06.2015 за № 674/27119 (далі – ПБСГ), технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об”єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.

Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.

Згідно з п. 5.7. ПБСГ підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови: – не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування згідно з вимогами пункту 5.4. цієї глави.

Враховуючи вищезазначене, починаючи з 01.01.2020 року технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру АТ “Луганськгаз” буде виконувати платно на підставі укладеного договору.

Побутовий споживач має право укласти відповідний договір на технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання з АТ “Луганськгаз” або з іншим суб”єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт (дозвіл).

//maithigloab.net/4/5729516