• Сб. Кві 27th, 2024

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Луганськгаз"

!!! Все буде Україна !!! АT "Луганськгаз" !!! Все буде Україна !!!

Енергоефективність: ощадливе використання природного газу у побуті

ВідПресцентр

Лис 9, 2021

Практично кожен мешканець країни серйозно замислюється про те, як скоротити використання найпоширеніших ресурсів: води, газу, електроенергії та тепла. При цьому насамперед дбають про економію коштів, які витрачаються на оплату комунальних послуг.У приватному будинку і в квартирі газ в основному використовується для приготування їжі, підігріву води та опалення. Питання про економію газу стає дуже актуальним, оскільки це дозволить значно заощадити сімейний бюджет. Можна вкласти певну суму в облаштування будинку, щоб надалі заощадити на газі. Але в деяких випадках можна просто зменшити споживання газу.

Усі заходи, які може здійснити громадянин для покращення власного побуту за нових умов, можна розділити на чотири напрями:

  1. Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси.
  2. Утеплення приміщення. Наприклад, заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції тощо.
  3. Заощадження ресурсів: води, газу, тепла тощо. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи, наприклад, налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами.
  4. Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування, і встановлення вітрогенераторів.

Для економії природного газу ми рекомендуємо встановити лічильники. Сума, сплачена за показниками лічильника завжди менше, ніж за середніми показниками, тому що ви платите тільки за спожитий вами газ.

Підбір типорозміру лічильника проводиться на етапі проектування в залежності від витрати газу встановленого (або такого, що проектується) газового обладнання. Інформація про витрату газу вказується в паспорті кожного газового приладу і залежить від його потужності.

Газові плити, зазвичай, в залежності від моделі мають витрату газу 1,2 – 1,5 куб.м/год. Газові проточні водонагрівачі (колонки) – 1,5-3 куб.м/год. Опалювальні прилади в залежності від теплової потужності – 0,9-6 куб.м/год.

Про жодну економію ресурсів не може йти мови без головного принципу енерго- та ресурсозбереження – єдності обліку та регулювання. Іншими словами, кожен споживач повинен знати, яку кількість того чи іншого виду ресурсів він споживає, а також мати змогу її регулювати.

//uwougheels.net/4/5729516